Handgas

12_de_hele_constructie Met enige vertraging vertrokken we naar de wereldmeeting in Zweden. Volgens de routeplanner 1600 kilometers. De AZAM6 vol gestouwd met reserve onderdelen zoals: dynamo, startmotor, oliekoeler, contactpunten, bougies, diverse kabels, wielremcilinders, motorolie, versnellingsbakolie etc, je weet maar nooit.
  Maar ja, 1600 km heen en 1600km terug. Krampen in je rechter been. Het zou wel gemakkelijk zijn om het gaspedaal vast te kunnen  zetten, een soort van cruise control. Maar hoe? Een steen op het gaspedaal? Het feit dat mijn AZAM6 een gasstang heeft die aan de bovenkant scharniert maakt de zaak niet eenvoudiger. Ik had wel eens gehoord dat er gaskabels in de handel zijn, waarmee je het gas kunt vastzetten, maar ja ik heb geen gaskabel. 12_gas
 12_geen_gas Op een of andere manier zou er toch een technische oplossing moeten zijn. Via via kreeg ik een adres te pakken waar ik een handgaskabel kon krijgen van een oude Mercedes bus. Door deze kabel uit te trekken en een halve slag te draaien kon de kabel worden vastgezet.  Maar wat nu? De gasstang heeft een voorwaartse beweging, maar de handgaskabel een achterwaartse. Om het gas vast te zetten was het noodzakelijk om de voorwaartse beweging om te zetten in een achterwaartse.
 Aan de hefboom van de gasklep as heb ik een hefboom gemonteerd naar beneden, hieraan een kogelscharnier bevestigt, met daaraan een stang die door een geleiding schuift. Aldus werd de voorwaartse beweging omgezet in een achterwaartse. Door een ring vast te zetten aan het asje en de andere ring glijdend te monteren aan de gaskabel werd het mogelijk het gas te fixeren. 12_handgas_aan
 12_handgas_uit Op de foto’s  die zijn bijgevoegd wordt een en ander verduidelijkt. Voor geïnteresseerden die ook zo’n handgas willen monteren kan ik eventueel een tekening fabriceren.

Dit handgas werkte uitstekend. Op lange stukken kon ik mijn voet van het gaspedaal halen.
Mijn AZAM6 heeft het verder perfect gedaan. Ik heb zelfs geen olie bij hoeven te vullen.

 12_hefboom_naar_beneden

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.