Verplichtingen voor elke auto

Verplichtingen voor elke auto

Elke auto in Nederland, dus ook oldtimers, dient aan drie verplichtingen te voldoen, tenzij de auto ‘geschorst’ is (zie verderop).

1.      Verzekering

Elke auto dient minimaal WA verzekerd te zijn (wettelijke aansprakelijkheid), of u deze nu gebruikt of niet. Het afsluiten van zo’n verzekering is eenvoudig: bijna elke verzekeringsmaatschappij biedt tegenwoordig wel een oldtimer verzekering aan. U kunt het beste uw tussenper­soon hiernaar vragen. Een WA verzekering met groene kaart voor uw auto kost onge­veer € 80,-; een inzittenden-verzekering ca € 15,-. De prij­zen en het dekkings­aanbod ver­schillen van verzekeringsmaat­schappij tot verzekeringsmaatschappij. Uiteraard is het ook mogelijk uw 2cv, All Risk, (WA+Casco) te laten verzekeren. U dient uw auto dan wel te laten taxeren. (elke 3 jaar opnieuw).

2.      APK-keuring

Onze auto’s dienen om de 2 jaar een APK-keuring te ondergaan en hiervoor goedgekeurd te worden. 2cv,s van voor 1960 hoeven niet meer APK gekeurd te worden.De keuring is verplicht, of u de auto nu gebruikt of niet!! U kunt deze APK-keuring laten uitvoeren bij een willekeurig erkend APK-station. Het is verstandig om in de buurt van uw auto te blijven, omdat veel APK keurders de oude 2CV niet kennen.

3.      Houderschapsbelasting

U hoeft voor uw statutaire 2CV geen houderschapsbelasting te betalen. Hij is immers ouder dan 25 jaar. Echter, U moet dit wel aan het Centraal Bureau Motorrijtui­genbelasting melden, ook indien u de auto overneemt van een persoon die al vrijgesteld was. De ontheffing geldt namelijk voor de houder en niet voor de auto. Regel dit onmiddellijk bij het overschrijven van de auto, want de boetes worden automatisch verzonden door de computer en verweer is moeilijk!

Tip: vraag op het Postkantoor voor de laatste folder hierover.

Schorsen van de auto

Indien u de auto langere tijd niet gebruikt, bijv. door/voor een restauratie, dan kunt u onder de verplichte verzekering en APK-keuring uitkomen door de auto te schorsen. U moet dit doen op het postkantoor waarbij U de autopapieren (inclusief Deel III) en een legitimatiebewijs mee moet nemen. U krijgt daar een aantekening ‘voertuig geschorst’ op uw kentekenbewijs. De auto mag dan niet meer op de openbare weg rijden, staan of worden geparkeerd!

Tip: zie ook hiervoor de op het postkantoor verkrijgbare folder voor de laatste details.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.