2CV Herfstrit: Verslag van Marc

Op zondag 2 oktober was het tijd voor de jaarlijkse Limburgrit, georganiseerd door Jan Gielen. Tijd voor een verslag van onze voorzitter Marc Beek….

*Dit is een ingekorte versie van het verslag van Marc. De uitgebreide versie van het verslag van Marc zal verschijnen in Deux Chevaux Nieuws 44/6.

Als je het verkeer niet in de weg wilt zitten en een beetje wilt meekomen, dan mijd je de snelweg en kiest voor provinciale of N-wegen voor de tocht van Baarn naar Leveroy. De prijs die je betaalt is dat je drie uur achter het stuur zit en om half zes uit de veren mag op de zondagochtend. Máár, je krijgt er veel voor terug.

Jan Gielen had dit jaar Leveroy als startpunt van de Limburgrit uitgekozen. Vroeger een zelfstandige gemeente, tegenwoordig een kleine maar markante kern van de herindelingsgemeente Leudal, in de buik van de provincie.  Pa zou meerijden als navigator en zo na drieënveertig jaar weer eens in een Dyane komen te zitten (de zijne ruilde hij in 1979 in op een nieuwe Volkswagen – iedereen maakt fouten). We hadden rond tien uur in Roermond afgesproken en zouden dan de 20 km naar Café Wetemans rijden, waar verzameld zou worden.

Jan drijft iedereen tegen twaalf uur naar buiten voor de start van de tocht. Het is een flinke rit dit jaar: 75 kilometer door de Maasgouw, het Leudal, langs velden, spoordijken en soms dwars door de bossen. Van Venlo tot Maastricht, er zijn deelnemers uit alle uithoeken van de provincie (én van buiten) en Jan is met recht trots op de opkomst. Qua deelnemende A-typen is het een gemêleerd gezelschap: een Acadiane, twee gewone, enkele Charlestons, 4’tjes, 6’jes, natuurlijk het nodige statutaire materiaal en zelfs een Hoffmann cabriolet.

Terwijl ik dit zit te schrijven mailt Jan me de routebeschrijving. Pa wilde er graag een .gpx-bestand van maken – dat kunnen we dan mooi op de website zetten zodat degenen die deze bijzondere weekendrit hebben gemist hem nog een keertje op de navigatie kunnen narijden.

Kort na vieren, inmiddels terug bij café Wetemans, nemen wij afscheid van Jan en de anderen, rijden door Heythuysen via de mooie Elisabethsdreef naar de watermolen tussen Haelen en Roggel en eten daar soupe à l’oignon en zoervleis met een abdijbier erbij. Om kwart over tien staat de AYA weer op zijn plekje in de garage in Baarn, moe maar voldaan (en een kwartliter olie lichter). Zulke zondagen zijn er maar weinig – veel dank, Jan! Volgend jaar weer.

Marc Beek

De foto’s vergroten kan door op de gewenste foto te klikken.