Vliegveld Twente is het doel voor vele Citroën liefhebbers waaronder de observators Hans en Henriëtte op 30 april 2022.

 Aankomst

Het begon op het enorme parkeerterrein waar een bont gezelschap van Citrofielen uitstapten en zich richting hoofdinghang begaven. Er stonden honderden verschillende Citroën modellen blinkend in de zon. Wij waren dit keer op de fiets naar het evenement getogen en hadden dus goed de gelegenheid de bonte verzameling te bekijken. Onder hen het EEEC clublid Homme Oudman die in zijn kleine in Engeland gebouwde coupé genaamd ‘Bijou‘ ook daar parkeerde onder veel verbaasde gezichten. Ja, inderdaad ook een Citroën één van de drie in Nederland en van in totaal 40 stuks op de wereld.

Vele Citroëns

Na een bijdrage van € 15.- voor de organisatie liepen wij de lange voormalige startbaan op die tot aan de horizon gevuld was met de fraaie Franse vierwielers. Alle verschijningsvormen keurig uitgestald en bleken ook beschikbaar in heel veel onderdelen. De prachtige inktzwarte Tractions Avant trokken het oog maar ook de fraaie neuzen van de Citroëns SM. Uiteraard waren vele ‘Godinnen’ (ID en DS) in verschillende uitvoeringen tot een camper aan toe.

Ook de clubs

In de ‘shelters’ voormalige hangers van de vliegtuigen, waar ook weer onderdelen ter beschikking bleken, maar ook diverse stands van Citroën clubs waaronder de EEEC. Bij onze komst bleek Jaap Heeringa de gewenste uitleg te geven aan geïnteresseerden onder andere met een beeldscherm waarbij de EEEC website werd gebruikt. In een EEEC vitrine waren achterlichten in diverse soorten en maten te zien. Feest van de herkenning.  Het weer buiten was droog met af en toe een zonnetje en niet al te koud. In de shelter (bunker) bleek het echter erg koud volgens Jaap, maar als volhouder bleef hij op zijn post. Hulde!

Lunch

Tja en de inwendige mens kon uiteraard via de diverse foodtrucks (HY) versterkt en gewarmd worden tot pannenkoeken met stroop aan toe. Geheel in de EEEC traditie. Ook diverse soorten entertainment, waaronder dans met jongleurs en vuurspuwers maar ook ‘slapstick’ met voertuigen zorgen voor vermaak en hilariteit. Door de zeer ruime opzet langs de vliegstrip kon op diverse plaatsen op klassiek huiskamer meubilair een rustmoment worden gekozen. Daar werd opvallend veel gebruik van gemaakt.

Gegalvaniseerd

Ook opvallend waren de geheel gegalvaniseerde Eenden welke in de nabijheid Losser, werden geprepareerd. Net gereed zijn het blinkende Eenden, zoals we dat ook kennen van de chassis. Na enige tijd heeft de behandeling de uitstraling van een ‘gemarmerde’ Eend.


Nieuw

Een noviteit betrof een moderne elektrische Eend model ‘koekblik’ maar wel met één zelfmoorddeurtje (bestuurder) en het karakteristieke klapraamtje van de Eend. Goed voor een actieradius van 70 km en de prijs van € 11.000 euro voor deze stadsauto. Uiteraard waren wij niet de enige EEEC leden die naar Twente waren getogen zo troffen wij al struinend Robert Kaag aan om zijn EEEC archief verder uit te breiden. Maar ook Ad Verburg liet zich niet onbetuigd als inkoper, terwijl Pieter Vogel de opbouw en de uitvoering van deze Citroën meeting in zich opnam. Ook de voormalige EEEC voorzitter Karel Maathuis kwam polshoogte nemen. Wel heel gezellig al deze Eenden liefhebbers na zo’n lange Corona periode weer te zien en te spreken. Uiteraard een impressie gemaakt met foto’s die de herinnering aan dit nieuwe evenement levendig houden. Conclusie wat ons betreft: Een goed georganiseerd Citroën evenement.

Hans & Henriëtte Westrik

Met dank aan Rien de Klerk voor het fotomateriaal (zie galerij)!