Rit Noord-Oost: Verslag van EiltJan

Zondag 2 oktober maakte Noord-en Oost-Nederland zich op voor een prachtige rit vanuit het Drentse plaatsje de Wijk. Wederom uitgezet door Pieter en Renske Dokter. De weersvooruitzichten beloofden een op voorhand geslaagde dag, hetgeen ook volkomen uitgekomen is. Naast noord en oost Nederland was er ook vertegenwoordiging vanuit het verre Den Haag in de persoon van Pieter Vogel. Hij was even heen en weer met zijn momenteel bovengemiddeld olieverbruikende AZAM.

De start, met koffie en gebak, vond plaats bij lunchroom Mulino die speciaal voor ons open was. De opkomst was met zestien auto’s niet verkeerd. De variatie in modellen, inclusief een verdwaalde Volvo Amazone, was groot, hetgeen altijd veel gesprekken op gang brengt.

De route naar de eerste tussenstop verliep dankzij  het welbekende Friese volgsysteem moeiteloos. In het buitengebied van de Wijk passeerden we een weiland met ruim honderd ooievaars die zich daar verzamelden voor de wintertrek naar Afrika. Een spectaculair gezicht. Er werd haltgehouden bij ‘de muur van geweld’. Een protestplaats tegen en vooral een gedenkplaats voor de slachtoffers van zinloos geweld. De route vervolgde via mooie rustige weggetjes naar restaurant Narline in Ten Arlo. Daar werd genoten van een goed verzorgde lunch.

Het volgende traject was gedeeltelijk via onverharde paden en wegen. Eens te meer bleek dat onze voertuigen zich daar uitstekend thuisvoelen. Op deze manier was de route zelfs voor deelnemers die in deze buurt wonen toch verrassend. Weer terug in de Wijk werd na een dag zonder autopech opgewekt weer afscheid genomen. Daarbij hoorde ik opvallend vaak ‘tot de volgende keer’. Ik maak hieruit op dat ik niet de enige was die een geslaagde dag had.

EiltJan Stuit