A-type markt in Gemert

A-type markt in Gemert 23-03-2019

Dit keer ben ik zonder gezelschap in mijn ‘ouwe rooie’ 2CV-’61 (EP-72-42) naar Gemert gereden. Het beloofde een formidabele dag te gaan worden. Bewolkt maar niet koud.

Onderweg op de A58 bij Eindhoven snorde een busje met een autoambulance mij voorbij. Hij had een Porsche geladen, een Azurit-blauwe Cabrio uit de jaren 60, én met een gloednieuw dakje (in plastic). Heerlijke rustige tocht. Niet druk. In Erp stonden aan de Voordijk ’twee paarden’ op mij te wachten (kunstwerk Toon Grassens; Bonfire, het in 2013 overleden paard van amazone Anky van Grunsven). Ze lieten zich onverstoorbaar fotograferen. Goeie start; ‘DeuxChevaux’ al in beeld!

A-type markt in GemertAankomst

Ik was rond 09.45 uur aangeland op de voorbestemde parking bij de Kokse Hoeve. Het was al behoorlijk druk voor dit vroege tijdstip. Eenmaal een plekkie gevonden stond Fons Cremers uit Bergen op Zoom op me te wachten. Hij zag me blijkbaar al aan komen rijden. Tjonge … dat was heel lang geleden. Via hem ben ik in 1991 in het bezit gekomen van mijn ‘ouwe rooie’. Fons verkocht hem toen voor zijn overleden zwager/vriend/clublid John Lemmens. Joep, de zoon van John, had via Fons gevraagd of hij een keer met mij een ritje in de EP-72-42 mocht gaan doen. Bij deze gelijk toegezegd. We spreken nog een datum af. Verder hebben we bij gepraat en later nog koffie gedronken en anekdotes uitgewisseld. Leo Greiner sloot even bij ons gesprek aan. Hij had mij enkele jaren terug in mijn ouwe rooie zien passeren toen hij in de inmiddels gesloten ‘Eat-Shop-Sleep’ Block62 aan de Ginnekenweg te Breda vertoefde.

Parkeerplaats

Onderwijl parkeerde een rode 18 pk met Arnold Duijvestein achter het stuur. Ik bespeurde dat vele bezoekers met hun ouwe 2CV waren gekomen, dus maar gelijk besloten om foto’s te gaan schieten. Ook 2CV aanverwante types: Mehari’s, Ami’s, Dyane’s, Acadiane’s waren aanwezig. Zelfs oude Eenden, welke prachtig van uiterlijk, maar behoorlijk verkracht door zwaardere motoren van eigen makelij. Behoorlijk wat internationaal 2CV-volk op de been. Leuk!
Vervolgens gezellig de markt over geweest. Ook dit jaar weer genoeg 2CV-spul voor eenieder te koop of te ruil.

Taxi reclamebord

Diverse 2CV-minnende mensen gesproken. Frank Huismans had een oude kartonnen taxi-reclamebord CITAX weten te bemachtigen. Onder genot van koffietje met Kokse-Appelpunt, over zijn nieuwe baan en verf perikelen aan zijn ouwe 2CV gesproken.

A-type markt in GemertVerschillende leden

Teunis & Jeanette van den Hazel, hadden een kunststof CIPA buitenspiegeltje (wowh…), voetpedalen met ronde rubbers etc. op de kop getikt. Bij de EEEC-stand stonden de gebroeders Arie en Klaas Jonker, Ad Verburg, Jan Nijboer, Marc Aartsen, en Jaap Heeringa was ledverlichting voor de ouwe 2CV aan het promoten. Robert Kaag showde nieuws vanuit het archief.

Kees Jansen en Harry Kanters vertelden bevlogen over hun nog steeds boeiende 2CV-hobby.

Hans Waldekker prees achter zijn accessoireskraam leuke ouwe artikeltjes aan, en onder andere ook een grote poster met een Rotterdams uitzicht incluis een ouwe 2CV (Giantific studios, van zijn zoon, de ‘Creative Giant’ Tim). Met Arie Jonker gesproken over het bijzondere 2CV-museum van Edwin Groen (staat nog op mijn verlanglijstje om heen te gaan). Jo Damoiseaux vertelde over het stopzetten van zijn Dyane hobby, maar blijft toch de club steunen. Jo Fijen heeft zijn DS verkocht, hij heeft alleen nog zijn Renaultjes 4. Zijn dochter rijdt een door hem gerestaureerde 2CV6. Hij blijft voeling houden met de EEEC. Anette Scheeres stond te genieten en ook zij had bijzondere ouwe eend-spullekes op de tafel liggen. Tijs Kolen vertelde dat hij wederom bezig is met het restaureren van een 2CV Sahara, én er is weer een exemplaar op komst waar hij zijn ziel en zaligheid aan gaat geven. Top Tijs!

Met nicht Ina v/d Logt en Peter Steenpaal (2CV AK350, 1969) en Frank Huismans een biertje weg geslurpt. Irene Doorenbos was niet van de partij, zij geniet haar vakantie in Yunnan (Zuid China). Wie weet … komt ze op haar pad nog ’n Chinese 2CV (Peking-eend) tegen. Met haar afgesproken dat ik verslag doe van deze (21e) A-markt 2019.

Terugkijkend bemerkte ik dit jaar een andere overzichtelijke opstelling. Binnen was meer ruimte (leek wel). Buiten ruimte genoeg en volop aanbod aan vehikeltjes en onderdelen. Weinig jeugd dit keer te bespeuren. De vroege opkomst van bezoekers bleek vervolgens een vroege aftocht van de A-markt. Ik heb genoten en ik weet zeker velen met ons. Heerlijk bij gekletst en indrukken opgedaan. Tijs en mede-organisatoren, dank voor deze grandioos georganiseerde A-type-marktdag!

Via Erp op mijn gemakkie terug richting Breda getuft. In mijn spiegel zag ik nog net Peter en Ina afslag ‘s-Hertogenbosch nemen. Mijn rit ging nog voort naar Sprundel, waar vriend Gerard zijn 75 jarig bestaan op deze aardkloot ging vieren. Hij gaf een feestelijk herinneringsmoment in het café waarin hij geboren en getogen was (zijn wieg stond daar op zolder).

Veel lees-, kijkplezier en hartelijke 2CV-groet,

Rien de Klerk – Breda